Sam Bankman-Fried, az FTX nevű kriptotőzsde volt vezetője, előzetes letartóztatásba kerülhet egy közelgő tárgyalás előtt, mivel egy bíró úgy döntött, hogy visszavonja az óvadék alapján történő

Sam Bankman-Fried, az FTX nevű kriptotőzsde volt vezetője, előzetes letartóztatásba kerülhet egy közelgő tárgyalás előtt, mivel egy bíró úgy döntött, hogy visszavonja az óvadék alapján történő szabadlába helyezését. Ezt azzal indokolta, hogy Bankman-Fried kapcsolatba próbált lépni a tanúkkal és befolyásolni akarta őket.

Az Igazságügyi Minisztérium augusztus 11-én megpróbálta ismét őrizetbe venni a 31 éves Bankman-Friedet, mivel úgy gondolták, hogy az óvadéki feltételeket megsértve próbált kapcsolatba lépni több tanúval. Bankman-Fried a vádak szerint VPN-en keresztül kapcsolatba lépett a volt FTX.US jogi tanácsadójával, Ryne Millerrel. Utóbbi indokként szolgált az óvadéki feltételek módosításához. Azonban a helyzetet súlyosbította, hogy egy volt munkatársa, Caroline Ellison privát naplójának egy részletét eljuttatta a New York Times újságnak. Eljött az idő, hogy szembenézzen a törvénnyel bűntetteit követően.

Lewis Kaplan bíró kiemelte ezeket az eseményeket a döntésében. Hozzátette, hogy a VPN használatának a ténye, bár nem jelentős önmagában, rámutat Bankman-Fried szándékaira. A védelem elismerte a naplóval kapcsolatos vádakat, de ellenzett minden egyéb vádat. Hangsúlyozták, hogy az előzetes letartóztatás megnehezítené ügyfelük tárgyalásra történő felkészülését.

Danielle Sassoon, az asszisztens ügyész arra hivatkozott, hogy Bankman-Fried gyakran tartózkodik New Yorkban a tárgyalás előtti időszakokban, és így lényegében felügyelet nélkül van.

Az Igazságügyi Minisztérium egy másik lehetőségként házi őrizetet is felvetett, az internet teljes letiltásával, két tárgyalási adatbázist kivéve. Ezt azzal támasztották alá, hogy Bankman-Fried a Google Drive-on keresztül hozzáférhetett bizonyos dokumentumokhoz, beleértve Ellison naplóját is. Mark Cohen ügyvéd, azt állította, hogy nincs elegendő jogalap ügyfele előzetes letartóztatásához.

Bankman-Fried jogászai jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen és azt kérték, hogy az óvadék visszavonása addig legyen felfüggesztve, amíg a fellebbezési tárgyalást lefolytatják, de ezt a bíró nem fogadta el. Bár Bankman-Fried jelenleg előzetes letartóztatásban van, nem biztos, hogy a tárgyalás után is így marad. A vádak szerint azonban valószínű, hogy a bíróság ítéletet hoz ellene.

(Forrás: Fintech.hu)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?