2015 óta több, mint 6000 bankfiókot zártak be Nagy-Britanniában. A Virgin Money lépése 260 ember munkahelyvesztésével jár.

A hagyományos banki szektor átalakulása mindannyiunk számára ismert. Ennek ellenére ritkán látjuk ennek gyorsaságát a gyakorlatban. Pontosan ezért figyelemre méltó a Virgin Money legújabb lépése. A brit pénzintézet a napokban jelentette be, hogy fiókhálózatának több mint egyharmadát felszámolja, amely a munkaerő 260 tagjának elbocsátásával jár.

Ez az intézkedés a brit bankrendszerben tapasztalt általános tendencia része, melynek keretében az ország legnagyobb bankjai csökkentik fiókhálózatukat. Csak az elmúlt néhány évben, 2015 óta, több mint 6000 bankfiók zárt be.

A Virgin Money arra hivatkozik döntése indoklásaként, hogy a fiókokon keresztüli trazakciók száma folyamatosan csökken. Adataik szerint a fiókokban történő napi ügyletek száma évek óta hanyatló tendenciát mutat. Megjegyezték, hogy a bezárásra kerülő fiókokban az ügyfelek tranzakciós aktivitása 43 százalékkal esett vissza. Még meglepőbb adat, hogy az ügyfélkör 96 százaléka havonta egyszer, vagy még annyiszor sem látogatja meg a fiókokat.

A Virgin Money az aktuális bezárások következtében csupán 91 fiókot fog üzemeltetni az Egyesült Királyságban.

A banki szektorban dolgozók szakszervezete kritizálta a Virgin Money döntését. Sharon Graham, a szakszervezet vezetője is kifejtette álláspontját: úgy látja, hogy a bankoknak, a látványos profit mellett nagyobb felelősséget kellene vállalniuk ügyfeleik és a közösségek iránt. Graham szerint az embereknek alapvető joga a banki szolgáltatásokhoz és a készpénzhez való hozzáférés, és a fiókok bezárását legfőképpen azok az ügyfelek fogják megérezni, akik a digitális változásokat nehezebben követik.

A Virgin Money válaszul az aggodalmakra rámutatott: minden bezárandó fiók a legközelebbi postahivatal közelében található, így az ügyfelek továbbra is hozzáférhetnek a készpénzhez és lebonyolíthatnak tranzakciókat. A bank döntése egyértelműen mutatja a bankolás új irányát a digitális korban, ahol a hagyományos fiókok helyét egyre inkább az online és mobil bankolási megoldások veszik át.

(Forrás: Fintech.hu)

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?