A személyes pénzügyek nem csak számokról szólnak – az érzelmek és pszichológia ugyanolyan kulcsszerepet játszanak. A viselkedéselemzés alkalmazása a személyes pénzügyek terén komoly változást hozhat.

Egy olyan világban, ahol a pénz beszél, az érzelmek és a pszichológia háttérbe szorulnak. A személyes pénzügyek sokáig a hideg, kemény számokra összpontosított. A múltban a pénzügyi tervezés az adatok gyűjtéséről és a célok kitűzéséről szólt, teljesen figyelmen kívül hagyva a pénzzel kapcsolatos kérdések érzelmi, kognitív és viselkedési aspektusait. Azonban az emberek erős érzelmekkel rendelkeznek, ha pénzről van szó, és ezeknek az érzelmeknek az egyszerű figyelmen kívül hagyása nem megoldás.

A személyes pénzügyek kezelésének következő nagy dobása a viselkedéselemzés. Itt az ideje, hogy foglalkozzunk a szobában lévő elefánttal – az érzelmi hullámvasúttal, amely a személyes pénzügyekkel kéz a kézben jár. A valóság az, hogy az ügyfelek nem tökéletesen racionálisak, ha pénzről van szó. Itt jön a képbe a viselkedéselemzés. A viselkedési pénzügyek és a pénzügyi pszichológia pénzügyi tervezési folyamatba történő integrálásával a pénzügyi tervezők mostantól átfogóbb és hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatnak az ügyfeleknek.

A kutatások szerint a pénzügyi stressz hozzájárulhat ahhoz, hogy az ügyfelek nem képesek teljes mértékben megérteni a pénzügyi tervezés következményeit. Olyan, mintha ejtőernyőzés közben próbálnánk megoldani egy matematikai feladatot. Ráadásul a stresszesebb ügyfelek kisebb valószínűséggel szándékoznak változtatni pénzügyi szokásaikon.

A pénzügyi stressz érzelmi áldozata nem áll meg az egyénnél. Olyan, mint egy tornádó, amely végigsöpör a kapcsolatokon. A pénzügyi stressz hatására a párok között megnövekedhetnek a pénzügyi viták, ami növeli a válás valószínűségét.

A viselkedéselemzéssel felszerelt pénzügyi tervezők itt jönnek a segítségünkre. Egyedülálló helyzetben vannak ahhoz, hogy olyan tudást, eszközöket és folyamatokat kínáljanak, amelyek segítségével az ügyfelek csökkenthetik pénzügyi stresszüket, ami viszont javíthatja a fizikai és pszichológiai egészséget és a kapcsolatokat.

A viselkedési analitika valószínűsíthetően meghódítja a pénzügyi világot. Itt az ideje, hogy búcsút mondjunk annak, hogy a pénzügyek csak számokból állnak, és üdvözöljük a holisztikusabb megközelítést, amely figyelembe veszi az érzelmeket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?