Ha sportesemény lenne, minimum menetelésként, de az is lehet, hogy csodaként hivatkoznának arra, ami az ether kriptopénzzel történik. Az év elején még tíz dollár körüli árfolyamon mozgó pénzt most 280

Ha sportesemény lenne, minimum menetelésként, de az is lehet, hogy csodaként hivatkoznának arra, ami az ether kriptopénzzel történik. Az év elején még tíz dollár körüli árfolyamon mozgó pénzt most 280 dolláron lehet eladni.

Vitalik Butrin, az Ethereum atyja
Vitalik Butrin, az Ethereum atyja
(fotó: John Phillips/Getty Images for TechCrunch / Flickr CC-BY)

A kriptopénzek értékelésének kérdésébe most nem megyünk bele, erről már korábban írtunk a Fintechradaron. Illetve azt is csak egy link erejéig említjük, hogy a trollkodásba és belháborúkba süppedt Bitcoin közösség sokat tett azért, hogy a konkurrens kriptopénz jobbválasztásnak tűnjön. Ezeket nem részleteze is van ugyanis érdekes téma az Ethereum körül.

Az első érdekesség, hogy az árfolyam megugrása miatt nem csak a spekulánsok kezdtek el foglalkozni a pénzzel. Új bányászok léptek be a piacra, amikor egy jól beállított videokártyás bányászgéppel már egy hónap alatt meg lehetett keresni a bányászgép árát. Ez viszont azt eredményezte, hogy egyes videokártyák (például a Radeon RX 480) világszinte hiánycikknek számítanak. A jó állapotú használt darabokat pedig drágábban lehet eladni, mint amennyiért egykor vették a hardvereket.

Szomorú gamerek várják az új videokártyákat

A helyzettel csak azok járnak rosszul, akik nyárra időzítették a gamer számítógépük megépítését. Amíg az etherláz tart, addig csak aranyáron lehet videokártyát venni. A jelenség természetesen nem új, ugyanígy vártak a tulipánhagyma őrület alatt azok, akik nem meggazdagodni akartak, hanem csak pár virágot a kertbe.

A bitcoin hasonló időszakából tudjuk, hogy előbb-utóbb a videokártyás bányászgépek sem lesznek versenyképesek. Helyüket az adott kriptopénz bányászatára tervezett eszközök veszik át.

Fotó: Fritzchens Fritz CC-BY
Fotó: Fritzchens Fritz CC-BY

A másik izgalmas következménye az új bányászok megjelenésének, hogy az Ethereum hálózat körülbelül annyi áramot fogyaszt mostanra, mint Ciprus. Az áramfelvételre vonatkozó becsléssel Alex dr Vries, a Digiconomist oldal újságírója állt elő. Úgy kalkulált, hogy egy-egy tranzakciót most 45 kilowattóra bányászással ellenőriznek. Ez egy lakás másfél napi áramfogyasztása. Ehhez képest a nem blockchain alapon működő Visa hálózaton egy utalás az hatezred (azaz 0,006) kilowattóra.

Át kell alakítani a bányászást

Az energiafogyasztást le fogja szorítani, ha a videokártyás bányászok helyét átveszik a célhardverrel dolgozók. Emellett az Ethereum okosszerződéseket is futtat, ami hozzáadott értéket jelent a rendszerben. Illetve a rendszer tervezőinek van egy ötlete arra, hogyan lehet a bányászást energiahatékonyabbá tenni.

Fotó: Fritzchens Fritz CC-BY
Fotó: Fritzchens Fritz CC-BY

Az utóbbihoz arra van szükség, hogy a mostani proof of work – azaz munkával fenntartott – rendszer helyett átálljanak egy proof of stake rendszerre. Ebben az ethereum tulajdonsoknak a nethez kell kapcsolódniuk ahhoz, hogy bányásszanak, bonyolult számításokat nem kell végezniük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?