Két korsó sör és két jéger lehet fintech? Ha egy Sziget méretű fesztiválon csinálják, több ezer embert kiszolgálva, ráadásul világelsőként, akkor igen.

Két korsó sör és két jéger lehet fintech? Ha egy Sziget méretű fesztiválon csinálják, több ezer embert kiszolgálva, ráadásul világelsőként, akkor igen. Készpénz nélkül a fesztiválon, mivel fizethetsz idén?

sziget
(Fotó: barannie / Flickr CC-BY)
(fotó: barannie / Flickr CC-BY)

Mivel fizetsz idén a Szigeten?

Telefonnal, órával, fesztiválkártyával és PayPassos bankkártyával is lehet fizetni az idei Szigeten. Aki tudott magának szerezni az OTP tavaly nyárig igényelhető, vagyis igen rövid életű, matricás bankkártyájából, az pedig bármivel vehet sört, amire ráragasztotta a chipet. A lehetőségek száma végtelen.

Az nem újdonság, hogy a magyar fesztiválok készpénzmentesek. Öt éve nem kell készpénzzel vacakolni a Szigeten, a Volton vagy a Balaton Soundon, és más magyar fesztiválok is átvették az újítást, idén már a debreceni Campuson is megszűnt a készpénz. Újdonságokkal azonban gyakran bővült a rendszer. Egyszer csak megérkeztek a mobiltárca appok, még ha ezek fizetőképessé tételéhez megfelelő telefonra és egy, csak az OTP-nél elérhető virtuális kártyára van szükség. Egyre okosabbá vált a Festipay kártya, a hozzá járó app segítségével pedig idén az EFOTT-on már azt is meg lehetett csinálni, hogy sorban állás és készpénzezés helyett az appból utaljuk vissza a kártyán maradt pénz magunknak.

Ne felejtsen el integetni a drónnak Nagyszínpadnál, lehet hogy jövőre a kártyára kerül a képe
Ne felejtsen el integetni a drónnak a Nagyszínpadnál, lehet hogy jövőre a kártyára kerül a képe
(fotó: Sziget)

Idén a Sziget egy bankfüggetlen, feltölthető bankkártyával rukkolt elő. Ezek a kártyák úgy működnek, mint egy hagyományos pénztárca: a tulajdonosuk valamennyi pénzt tölt rájuk, majd azt költi el. Nincs hozzájuk folyószámlahitel, csak azt a pénzt lehet levásárolni, amit korábban ráraktunk. A fizetőeszköz azonban több, mint a korábbi, csak a fesztivál területén használható fesztiválkártyák: lehet vele fizetni a fesztiválra tartva a boltban, hazafelé a taxiban, illetve a kétéves érvényességi ideje alatt bárhol.

A kártyának csak egy szépséghibája van: akik most kapnak észbe, azoknak már nem készül el a Szigetre a nagyszínpados grafikájú kártyájuk. Rendelni azonban még lehet, de csak a fesztivál után, a tulajdonos otthoni címére postázva érkezik meg. Menőnek viszont ettől még menő marad.

Ami pedig még érdekesebbé teszi az érintés nélküli fizetéssel működő fesztiválokat, hogy ebben a magyarok világelsők voltak. Ráadásul a fizetési szakmában sokan nem is hittek abban, hogy a feladat egyáltalán megoldható. Pedig de.

Metapay: akkor volt fintech, amikor a szó sem létezett

A Metapay története mégis érdekes, mert akkor csináltak világelső fintech fizetési megoldást, amikor még senki sem tudta, hogy ilyen létezik. „Ez az első alkalom, hogy a Metapayt valaki a fintechbe sorolja” – mondta Lévai Gábor, a szigetes érintésnélküli fizetést elsőként megvalósító cég alapítója.

Lévai Gábor Metapay

A cég alapítói találtak egy rést a piacon. „Akkoriban a nagyvilágban az elektronikus tranzakciók nagy értékűek voltak. Az utalás is, és a kártyás vásárlások is ötezer forint felett voltak. Arra jöttünk rá, hogy sok alacsony értékű tranzakciót kell kiszolgálni” – mondta Lévai. Amennyire természetes ma ez a gondolat, annyira új volt 2011-ben. Nem volt még elektronikus, készpénzmentes nagy fesztivál sehol a világon. „Talán volt egy fesztivál, ahol összesen háromezer látogató fordult meg, és RFID-vel próbálkoztak” – tette hozzá Lévai.

metapay_lany

2010-ben, a technológia első tesztje a Sziget és a Balaton Sound VIP részlegében zajlott. A rendszer a fesztivál más területein is elérhető volt, de nem volt kötelező használni. És mivel a két pilot projekt sikeres volt, ezért a 2011-től 2013-ig tartó időszakban lezajlott a Sziget Kft. által rendezett összes fesztivál készpénzmentesítése.

Azt a tempót, amit a Sziget jelent, sokan nem akarták bevállalni. A konzervatívabb fizetési szakemberek azt mondták, hogy ez lehetetlen

– mondta Lévai. A rendszer azonban működött, 2012-ben a Budai Gourmet fesztiválon összesen 67 ezer fizetést bonyolítottak le, a jóval népesebb Balaton Soundon pedig 602 ezer tranzakció volt. Még többet mond, hogy 2013-ban a különböző fesztiválkártyákkal összesen 4,3 millió tranzakciót végeztek. A cég egyéb kártyáit – amelyek között iskolai belépő- és menzakártya és egy pláza hűségkártyája is volt – pedig további 400 ezer alkalommal olvasták le abban az évben.

Megszerették a kocsmárosok is

Kezdetben nem volt mindenki boldog. A metapayesek a vásárlóktól vártak nagyobb ellenállást, de a pultok tulajdonosait volt nehezebb meggyőzni. 2010-ben még nehéz volt rábeszélni a vendéglátósokat, hogy a VIP-en kívül is használják a fesztiválkártyát, 2011 közepére azonban rájöttek az előnyeire.

Emlékszem, 2011-ben, a Balaton Sound második reggelén több vendéglátós hívott fel, hogy elnézést kérjen a korábbiakért és magasztalja a rendszert.

A vendéglátóhelyek tulajdonosai két dolgot tanultak meg a Balaton Sound első napján. Egyrészt, hogy nem kell folyamatosan ellenőrizniük az embereiket, mert az érintős kártya megszünteti a a saját zsebre dolgozás nem túl etikus lehetőségét, másrészt pedig, hogy az érintős fizetés gyorsabb, mint a készpénzes – vagyis a sor gyorsabban halad, ergo: a forgalom is növekedni tud.

Borravalóra az első időktől volt lehetőség, most pedig a pultosok kedvéért megjelentek a borravalós tabletek a pulton, amik amellett, hogy hirdetési felületek a fesztivál szervezőknek, egyszerűen, egy érintéssel adható, 5-10-15 vagy nagyobb százalékos borravaló lehetőséget kínál. Annak, akinek nagyon bejön a pultoslány vagy srác ez jó hír, és persze szurkolunk, hogy a pultban állók tényleg megkapják a végén.

Ami pedig a felhasználókat illeti, az újdonságok bevezetésekor a szinte természetes morgolódás mára ugyan nem szűnt még meg, de mind többen ismerik fel, hogy az érintős fizetéses technológia egyszerűsíti, kényelmesebbé és – regisztráció esetén –  biztonságosabbá teszi a bulizást is. Az persze már megint más téma, hogy a Volt/Sound/Sziget végeztével hány fesztiválozó legyint bele a másnapos reggelbe, hogy inkább a kényelmet választva nem váltja vissza a kártyát, és hagyja veszni a kártyán maradt pár (ezer) forintját.

metapay_vas


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?