Jerome Powell, a FED elnöke kijelentette, hogy az Egyesült Államok még távol áll a digitális dollár megvalósításától.

Powell március 7-én, a szenátus előtti beszédében tájékoztatta a képviselőket az amerikai digitális jegybankpénz (CBDC) projekt aktuális állásáról, hangsúlyozva, hogy egyelőre nem tervezik a digitális dollár bevezetését, mivel ez nem felel meg a piaci szereplők jelenlegi érdekeinek.

 

Az Egyesült Államok nem siet a CBDC fejlesztéssel

Ellentétben más vezető gazdaságokkal, mint az Európai Unió, Kína és India, amelyek jelentős erőfeszítéseket tesznek saját digitális jegybankpénzük kifejlesztésére, az Egyesült Államok szándékosan háttérbe helyezte a digitális dollár projektjét, még a kutatási szakasznál is. Jerome Powell ezen a héten tájékoztatta a szenátust, hogy jelenleg nem javasolják, sőt még inkább ellenezzük a jegybanki digitális valuta bevezetését bármely formában, mondván, hogy ez nem kell, hogy aggodalmat okozzon az emberek számára. A digitális dollár bevezetésének hiánya a FED-nek is előnyös, mivel nem támogatnak olyan rendszert, ami személyes adatokat gyűjtene, és úgy vélik, hogy az amerikai kormány sem támogatna egy ilyen megfigyelési lehetőséget kínáló szolgáltatást.

 

A digitális dollár bevezetése politikai kérdés

A FED elnöke szerint a digitális fizetőeszköz bevezetése a bankrendszeren keresztül történne, ha egyáltalán sor kerülne rá, de ehhez a Fehér Ház és a Kongresszus jóváhagyása szükséges lenne. Különösen a republikánus politikusok, mint Donald Trump és Ted Cruz szenátor, hevesen ellenezték a CBDC ötletét. Cruz szenátor egy olyan törvény kidolgozásába kezdett, ami megtiltaná a FED-nek, hogy támogassa a CBDC integrációját, állítása szerint azért, mert ezzel az állampolgárok tranzakcióit lehetne követni.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?